2012. szeptember 7., péntek

A 4Fenyő Piknikről a Kultúrparton


Ady Bandi szája íze

2012. szeptember 4.  06:30
címkék: Ady EndreFesztiválGasztro
Ki ne tudna legalább egy történetet arról, hogy milyen nemes italozási szokásai voltak Ady Endrének? No de tudja valaki, mit szeretett enni a nagyváradi, budapesti és párizsi éjszakai életben is jól ismert költő?

Erre még nem volt példa Magyarországon: ételek szabad tűzön, Ady Bandi szája íze szerint. Mindezt a 4Fenyő Pikniken Dunavarsányban, 2012. szeptember 8-án.


A 4Fenyő Piknik vidám őszeleji bohém találkozó annak emlékére, hogy Ady Endre 1907 nyarán Dunavarsányban, a Vészi-kúria kertjében írta meg a magyar szimbolizmus ikonikus versét, A fekete zongorát. Nem lényegtelen, hogy idén ennek éppen 105 éve.

A pikniket 2011-ben rendezte meg először a dunavarsányi Petőfi Művelődési Ház. A tavalyi rendezvény gasztronómiai fókuszában az Ady-korabeli borozás állt, ennek tiszteletére újat alkottak a magyar fröccstörténelemben: a 4Fenyő fröccsöt (amelyből idén is körbekínálnak jó néhány adagot.) A bohém kedvű vendégek tiszteletére most szeptember 8-án Ady kedvenc ételét főzi a két meghívott is. Az elkészült ételt – ahogy egy igazi piknikhez illik – elosztják, és együtt elfogyasztják. És hogy mi volt a költő kedvenc étele? Ezt egyelőre fedje sűrű bográcsgőz!

Az eredeti cikk itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése