2011. szeptember 2., péntek

Az MTI a 4Fenyő Piknikről

Hagyomány - közélet -piknik Dunavarsány bohém művészeti hagyományait eleveníti fel a 4Fenyő Piknik

    Dunavarsány, 2011. szeptember 1., csütörtök (MTI) – Az egykori bohém hangulatú, művészettel és szellemi gazdagsággal teli Dunavarsány „felélesztése” a célja az úgynevezett 4Fenyő Pikniknek, melyet most először, szombaton  rendeznek meg a városban – tudta meg az MTI a program főszervezőjétől.
    A jó bornak és a finom ételeknek is kitüntető szerepet biztosító „bohém” találkozóra nem csak művészeket várnak.
    Kerékgyártó György az ötlet eredetéről elmondta, hogy a XX. század elején a történelmi településrészen található Vészi-kúria volt az akkori modern magyar irodalom kiemelkedő alkotóinak pihenő- és alkotóhelye. Gyakran megfordult itt Kosztolányi Dezső, Csáth Géza, Molnár Ferenc, Bíró Lajos és Ady Endre is (aki a feljegyzések szerint a kúria kertjében írta meg A fekete zongora című versét). A találkák színtere később elpusztult, csupán 4 óriás fekete fenyő maradt fenn a kertből, melyeket azóta védetté nyilvánítottak.
    Mivel ezek a fák az egykori szellemiséget, a bohém hangulatot idézik, a dunavarsányi Petőfi Művelődési Ház és a Doktor Mamut Produkciós Iroda 4FenyőPiknik címmel hagyományteremtő programra hívja az elődöket tisztelő és a kultúrát szerető közéleti embereket, művészeket, és persze Dunavarsány és a környék minden lakosát - tette hozzá a főszervező.
    A rendezvényt a művelődési házban egy alkalomhoz illő tárlat megnyitásával kezdik, majd átsétálnak egy pizzéria teraszára, ahol evés- ivással és vidám produkciókkal telik a délután. Este gyertyák fényében vonulnak a Trianon emlékparkba az Ady- kopjafához, hogy tisztelegjenek a híres elődöknek, és meghallgassák A fekete zongora című Ady-verset.
    Kerékgyártó György szerint legalább háromféle további érdekességet tartogat a dunavarsányi 4Fenyő Piknik.  Egy új, értékes, reményeik szerint a város büszkeségévé váló képzőművészeti gyűjtemény létrehozásába fognak bele, valamint egy új innivalót is most először kóstolhat meg a közönség. A magyar fröccskultúrát gazdagítandó a szervezők megalkották a 4Fenyő fröccs névű italkeveréket (a pontos receptúra egyelőre titkos), amelyből egy pohárkára mindenkit vendégül látnak szombaton.
    A harmadik különlegesség, hogy a zenét szolgáltató lemezlovas – Ady nagy kedvencének tiszteletére - Dankó Pista-dalokból mutat be néhány remixet. Ilyen zenei összeállítás a magyar poptörténetben még soha nem hangzott el  – mondta a piknik főszervezője.
htm \ ifgg

Program itt.


http://4fenyo.blogspot.com/2011/08/f-orgatokonyv-4fenyo-piknik-dunavarsany.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése