2011. szeptember 1., csütörtök

Piknik - NÉPSZAVA CIKK


Piknik a dunavarsányi irodalomért
Kulturális és gasztronómiai találkozót rendeznek Dunavarsányban 4fenyő piknik néven szeptember 3-án, a programokban bővelkedő rendezvény a hely gazdag irodalmi hagyományaira kíván emlékezni. Dunavarsány komoly irodalomtörténeti értékekkel büszkélkedhet: a XX. század elején a történelmi falurészben található Vészi-kúria volt az akkori modern magyar irodalom kiemelkedő alkotóinak pihenő- és alkotóhelye.



2011. szeptember 01. csütörtök, Népszava Online


Gyakran fordult meg itt Kosztolányi Dezső, Csáth Géza, Molnár Ferenc, Bíró Lajos és Ady Endre. Számos feljegyzés bizonyítja, hogy ő 1907 nyarán itt, a kúria kertjében írta meg a magyar szimbolizmus meghatározó művét, A fekete zongora című versét. Az irodalomtörténeti adalékok mellett már akkor rengeteg újságcikk, anekdota, feljegyzés, pletyka számolt be e jól ismert irodalmi alakok bohém szokásairól.


A program szervezői szeretnénk, ha Dunavarsány újra az lenne, ami száz évvel ezelőtt: a művészetek és a bohém világ otthona. Ezért - hagyományteremtő szándékkal - vidám találkozóra invitálnak színészeket, képzőművészeket, zenészeket, közéleti embereket, valamint a sajtó és a média képviselőit. Az összejövetel nyilvános: a programokra ingyenesen léphet be a meghívottakon kívül is minden érdeklődő.

A 4Fenyő Piknik három helyszínen zajlik majd koncertekkel, versekkel, sok vidámsággal. Megkezdik egy új, különleges értékű képzőművészeti gyűjtemény létrehozását kezdjük, amely hamarosan a város büszkesége lehet. A DJ-nk Ady nagy kedvencének tiszteletére - a magyar poptörténetben először -
Dankó Pista-dalokból mutat be néhány remixet.


Népszava-információ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése